Nieuwe dag – nieuw loopje

1 02 2007

Hallo! Het liep niet lekker

Nee, het ging woensdag gewoon niet. De spieren bleven stijf en hard. Ik ben voortijdig gestopt. Ik dacht, de volgende gaat wel beter. Ik stretch minder tussentijds thuis. Ik stretch minder voor mijn loopje. Wat ik uitgebreid heb is de warming-up. Zo’n 10 minuten zeker om lekker warme spieren te krijgen. Dribbelen, wandelen dus. Lage BPM, avg 130. Heel veel meer valt niet te melden. De volgende loop wordt beter en dus ook een beter blogje. Kan niet altijd feest zijn 🙂 **doet het rustig**

Suunto software

Toch wel, nog een toegift. Ik heb aangegeven dat mijn nieuwe schema die van Run[d]2day is. Niet. Een gewaardeerde collega (en loper) van mij heeft een andersoortig schema samengesteld. Zelf. Handwerk. Losjes gebaseerd op de ‘souplessemethode’ van Klaas Lok. Met als voornaamste eigenschap, “stabiliseren van het loopsysteem van Martin”. We gaan in dit schema eigenlijk niet over de 30 minuten gedurende 10 weken. We gaan deze wel sneller maken door intervals, steigerungen. Om te eindigen met een week rust gevolgd door een, hopelijk, vlotte 5km wedstrijdloop op 9 april waar ik eerder over sprak.

Iets anders

Wat vinden jullie hiervan? Run[d]2day stelt op haar website, bij de beginners schema’s,

Deze ‘sprintjes’ zijn er om het herstel te bevorderen en ze werken blessurepreventief

Mijn collega en ikzelf ook kunnen hier geen kaas van maken. Hoe kunnen krachtsexplosies eigenlijk helpen aan herstel? Ze zullen eerder, vanwege de extreme inspanningstoename, gaan verzuren en haarscheuren gaan vertonen. De spieren dus. Laat maar eens weten wat jullie hiervan vinden. Een leuke discussie starten lijkt me wel wat. De compli’s zijn leuk en worden zeer gewaardeerd maar een klein debat is niet te versmaden 😉

Advertenties

Acties

Informatie

15 responses

2 02 2007
geert

Hé Martin … jammer dat ’t niet leuk leek. Die sprintjes werken niet helend, maar kunnen wel blessures helpen voorkomen. Je gaat je systeem immers gewoon maken aan sterkere, maar in tijd en afstand beperkte, inspanningen. Kunst is wel om voldoende rust tussen de snelle intervals te nemen. Trouwens, om spieren sterker, en dus minder gevoelig voor blessures, te maken MOET je ze trainen tot ze microscopisch scheuren. Voldoende rust én de juiste voeding (met voldoende eiwitten) zorgen voor herstel, en een herstelde spiervezel zal steeds dikker en sterker zijn dan voordien. Dit is trouwens het principe dat spieren tijdens krachttraining doet groeien. En of je die versnellingen nu ‘steigerungen’ of ‘spurtjes’ of iets anders noemt, uiteindelijk is ’t telkens dezelfde vlag die de lading dekt.
Voilà, tot zover mijn bijdrage aan de nieuwbakken discussie 🙂
Ik hoop dat je volgende training een grotere voldoening zal geven, mét of zonder ‘spurtjes’!

2 02 2007
Tony

Ach, er zijn vele theorien en geert beschrijft er één van. Andere mensen zeggen weer dat spierpijn helemaal niet goed is. Duidelijk is dat spierpijn niet altijd betekend dat de spier ‘kapot’ is, want ook de afvoer van melkzuur kan spierpijn veroorzaken.
Laten we wel vooropstellen dat het niet goed is als je te lang spierpijn hebt en dat je ook niet moet gaan hardlopen als je nog spierpijn hebt. Want of je spier is nog ‘kapot’ met allemaal microscopische scheurtjes of je spier is nog in opbouw, dus allebei niet goed.
Je kan dus eigenlijk pas weer volop trainen als je geen spierpijn meer hebt.
Trouwens, spierpijn zorgt voor stijfheid en stijfheid in je benen bij lopers is funest. je gaat anders lopen, gaat je lichaam net even anders belasten en blessures liggen dus op de loer.
Spierpijn kun je nooit helemaal voorkomen, maar probeer het wel te veminderen. goede opbouwe van je training, niet zomaar een keer zware heuveltraining doen als je dat nog nooit hebt gedaan enzovoorts.
En waarom zou je spurtjes doen na een training, je training was toch goed genoeg. Die spurtjes maken of ‘breken’ je training niet. Nee, doe die spurtjes nou gewoon om weer even lekker soupel te lopen na een duurtraining.

2 02 2007
koen

Wat Geert zegt klopt een heel eind.
Ik spreek uit ervaring dat doorlopen (wel aangepast) na een blessure je lichaam sterker maakt.

2 02 2007
rikpuntnl

Om sneller te herstellen kan je na de trainingen eventueel skisokken dragen, zo worden je kuiten (waar vaak de verzuring start) lekker warm en strak ingepakt wat zorgt voor een iets betere doorbloeding. Tijdens het lopen kan je ook gebruik maken van de X-socks Run Energizer deze bijzondere runningsok ondersteunt de circulatie van het bloed en vergemakkelijkt de doorstroming naar het hart. Dus alles bijelkaar kan het ook weer een beetje helpen bij een sneller herstel.

2 02 2007
Ronald

ik heb hier niets meer aan toe te voegen.. zie hierboven 🙂

3 02 2007
JeeWee

Geert slaat wat mij betreft de spijker op de kop. Je moet spieren af en toe prikkelen. Alleen maar duurlopen verhoogt misschien wel het uithoudingsvermogen maar dat zal niet de tijden op bijv. een 10 km verbeteren.
Blijft toch een ingewikkelde materie, trainingen en alles wat daarbij komt kijken. Vooral ook de discipline om de afwisseling erin te houden valt me zwaar, en doe ik dus veel te weinig.

3 02 2007
Ron

Inderdaad,met name de afwisseling in je programma. Zoals de meesten is duurlopen het lekkerst maar het kan nog lekkerder….door afwisseling

11 02 2007
JeeWee

Hoe gaat`ie Martin?
Bent nu al een ruime week blogloos.

12 02 2007
Gert

Ben benieuwd hoe het nu gaat…

16 02 2007
martine

zeker waar wat mn geert schrijft. maar de vraag is of je als beginnend loper al deze dingen moet gaan doen. Waarom niet eerst en uurtje lopen zonder al te veel extra dingen en als het lijf, lees pezen, banden , gewend is aan de wekelijkse inspanning dan met de tijd de interval ed in bouwen.

20 02 2007
Emmie

He Martin, alles nog goed daar aan de andere kant?
Je hebt al een tijdje niets meer in je log geschreven.
Laat je nog eens wat horen van je?

21 02 2007
rikpuntnl

Internet verbinding verbroken?

22 02 2007
Martin

Beste allemaal,

Ik wordt er toch een klein beetje stil van, al die aandacht. Jongens ik heb gewoon niet de juiste mate van inspiratie om te bloggen. Neen, de internet verbinding werkt nog wel gewoon. En jazeker, ik loop nog (steeds) heerlijk mijn trainings rondjes. Als ik meer goesting heb om te bloggen merken jullie het zeer zeker. Tot later dan maar….

Groetje,
Martin

23 02 2007
Loperman Koen

Martin-is-missing? Of dan toch niet. Bloggen is geen must natuurlijk.

20 06 2007
Eugène

Hallo Martin, hoe gaat het met hardlopen. Ik zie nml nog geen geupdate weblog van je?! Je hebt toch niet je hardloopschoenen in de wilgen gehangen hè?
de hardloopgroeten uit Ede

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: