Nieuwsbericht van de bhl

14 01 2007

Niet schrikken, volgens mij valt het mee

Allereerst, wat is een ‘BHL’? Jullie kennen de afkorting aio? Assistent in opleiding. Precies. BHL betekent “beginnende hardloper” 😉

Okay, waarom niet schrikken? De laatste 2 loopjes begon ik een stijfheid te krijgen aan mijn li enkel (ad binnenkant) onder de enkel-bobbel. enkelgewricht De rode cirkel waar de plek is, de blauwe waar de enkelbobbel is (oftewel het uiteinde van je scheenbeen) Het plaatje laat de binnenkant enkel zien. De rechter enkel is ook wel een beetje stijf maar dat is niet vervelend. Wat ik kan voelen na het lopen, als ik de plek betast, zijn het de aanhechtingen en/of kapsels die flink geirriteerd (overbelast) zijn. Stretchen en lichtjes masseren leek me een goede oplossing. Inderdaad dat hielp. Let wel. Ik had er alleen last van ná het lopen, niet tijdens. Vanavond een pittig loopje gedaan van 20 HL, 3 W en weer 10 HL. Een rustige cooling-down gedaan, goede aandacht geschonken aan het na-stretchen en vervolgens onder de douche. Zie ik me daar een behoorlijke zwelling… 😦 Oeps. Snel naar het vriesvak, ijsklontjes in een plastic zakje. Beetje laten dooien (ik wil geen bevriezingsverschijnselen), en op de plek. Ik denk dat ik een 3 kwartier (met been omhoog) zo heb gezeten. Nu gaat het wel weer. Als ik er nu flink op druk voel ik eigenlijk niks vervelends. Ik ga deze week maar eens niet lopen. Ik pas het schema aan en neem rust. Dat wil zeggen ik ga deze week zwemmen heb ik net besloten. Wil toch de conditie op peil houden zo. Natuurlijk baal ik flink. Hoe lang duurt zoiets? Wanneer kan ik mun loop tempo weer oppakken? Ik zal luisteren . . .

Update: Ik vergeet nog wat huishoudelijke informatie te geven nondeju. Het loopje zelf ging eigenlijk best goed alhoewel betrekkelijk. De hartslag was ook weer een beetje naar benee. Goed teken. En dan hieronder de loop-data van Suunto.
Suunto T6

Advertenties

Acties

Informatie

17 responses

14 01 2007
Hans

Een weekje rust lijkt me slim. En daarna proberen de oorzaak te achterhalen. Omdat je net begonnen bent, raad ik je aan eerst een goed advies over schoenen te vragen. Ga naar een speciaalzaak, waar ze met slowmotion-camera je loop opnemen. Neem dan je huidige schoenen mee.

15 01 2007
Ron

Ik sluit me aan bij Hans. En leg altijd een theedoek tussen je huid en de ijszak!

15 01 2007
Martin

@Hans en Ron: Dank heren, kga naar de winkel. Dat van de theedoek wist ik, ik gebruik een washandje… 😉

15 01 2007
Tony

Dat van die schoenen ben je vrij snel achter, niet dat je het meteen moet doen, maar je kunt bijvoorbeeld eerst een flinke wandeling (dus niet rennen!) maken met schoenen waar je dat vroeger op deed. Heb je last, dan heb je wat overbelast / geïrriteerd? Heb je geen last, doe dan hetzelfde, flinke wandeling, op je renschoenen. Heb je het dan, dan kan het dus aan je renschoenen liggen.
Het kan trouwens niet verkeerd zijn om naar de fysio te gaan, daar heb je tegenwoordig geen verwijsbrief van de dokter meer voor nodig en je kan meestal wel binnen 2 dagen terecht. kan nooit kwaad, zeker niet als je lichaam je lief is. Ja, lopen is een zware belasting voor je lijf, zeker als beginner en zeker als je materiaal net niet goed is.
Zeker wel rust nemen, totdat de zwelling weg is en je geen pijn meer voelt.
En leer er maar mee om gaan, met tegenslagen dan. Ook mentale training is training. En niet onbelangrijk.
Keep up het beginnersschema.

15 01 2007
Elmer

Martin,

Een zwelling is een teken dat er iets niet goed is. Rusten en koelen is dan de eerste hulp. Masseren zou ik nu even achterwege laten omdat dat de irritatie misschien doet toenemen. Het is natuurlijk altijd goed om te proberen om de oorzaak te achterhalen, maar maak je niet gek. Misschien heb je je een paar loopjes geleden een beetje verstapt en heeft die verzwikking geleid tot wat je nu hebt. Kan ook gewoonweg overbelasting zijn als gevolg van de toename van de trainingsintensiteit. Wanneer de zwelling en pijn weg zijn gewoon weer beginnen met een kort, rustig loopje. Dan de reactie afwachten.
Tony heeft gelijk. Dit hoort er ook een beetje bij: je bent nu een hardloper.

15 01 2007
Martin

@Tony: Jou heb ik zojuist al bedankt 😉
@Elmer: Bedankt voor je relativerende comment. Welke me toch ook weer geruststeld 🙂

15 01 2007
JeeWee

Zo snel kan het dus gaan als hardloper. Het ene moment euforisch en het andere moment “in zak en as”.
Het belangrijkste is al gezegd. Nu even niet lopen, regelmatig wat ijs erop, eventueel kontakt met fysio, onderzoek je schoenen(hoe lang heb je ze al….een schoen die je al ruim 1 jaar hebt, maar er nog als nieuw uitziet kan ook de demping kwijt zijn, hoeveel km erop gelopen…na ongeveer 1000-1200 km wisselen), welke ondergrond en graaf in je geheugen of je jezelf hebt verstapt of anderzins iets gedaan hebt waardoor deze reactie verklaard kan worden.
Meest waarschijnlijk lijkt me idd overbelasting, maar dat betekent niet dat je andere zaken zomaar kunt negeren.
Zal wel goed komen, heb je ongewild toch je herstelweek te pakken, dat is de positieve kant.

15 01 2007
Martin

@JeeWee: Mijn schoenen heb ik zo’n week of 10. Die zijn eigenlijk nog nieuw. Ik vindt het weer fijn al deze bemoedigende comments. Ze sterken me alleen maar in mijn wil om verder te gaan met het lopen. Je hebt gelijk, mijn herstelweek is eerder gekomen. Ik vindt het niet erg. Tony zei het al, “er is ook sprake van een mentale training”. Nogmaals dank hiervoor.

15 01 2007
Geert Gitaar

Hey Martin,

Fijn om te zien dat je
1) doorzetting toont
en
2) de juiste keuze maakt door voor alternatieve training te kiezen !!!

Succes !
Geert Gitaar

15 01 2007
Loperman Koen

Ja, heb ik ook al veel moeten doen, die alternatieve trainingen. Zwemmen is idd een goede alternatieve training. Heerlijk dat gevoel om na 60 lengtes uit het zwembad te kruipen en die spieren voor een paar minuten opgespannen te voelen staan. Je voelt je even supersterk … om daarna als een pudding in elkaar te zakken, want van zwemmen kan je ook zo aangenaam vermoeid zijn.

16 01 2007
philippe

Oei, dat is minder natuurlijk en gelukkig niet onoverkomelijk. Ik denk dat je er goed aan doet om deze week wat alternatief te trainen en je voet zo min mogelijk te belasten.
Voor je het weet ben je terug aan het lopen. Spoedig herstel.

16 01 2007
Martin

@Geert: Amai Geert wat een taal hier zeg! Echt nederlands. Geen enkel woordske vlaams hier. Dat valt mij toch wel een beetje tegen van u 🙂 Neen, zonder zottigheid, vraiment merci. Tis een eer u hier te zien, kheb u veel gezien op de televisie. Ben een fan.
@Koen: Tof man. Ik voel me groeien hier. Zoveel goede aandacht, hemel 😳
@Philippe: Ik hoop idd vanwel, mijn vrouw vindt me niet gezellig. Ik mis het. Het “het hoofd leegmaken lopen”. Er bestaat geen betere drug. Behalve natuurlijk “love is the drug” 😉 van Brian.

21 01 2007
Emmie

Hoi Martin,

nou nu mag je wel even schrikken hoor. Want je bent namelijk getagged door mij en nu is het jouw beurt om allerlei geheimen prijs te geven…….
Have fun en ik lees het bericht wel.

22 09 2007
denise

Hallo,
ik ben geen hardloper, maar ik heb wel een vraagje. Namelijk: Kan iemand mij vertellen hoe het gebied in de rode cirkel heet? Daar heb ik namelijk in beide voeten ook last van.

Groetjes Denise

22 09 2007
Martin

Denise,

Het gebied in de rode cirkel is geen gebied maar moet de peesbanden aanwijzen. De pezen worden de delta-pezen genoemd. Zoals je ziet zijn ze in een soort van driehoek gepositioneerd. Bij mij deden ze zeer omdat mijn voetafwikkeling niet goed bleek te zijn. Na een therapie bij fysio annex podoloog (looptrainer) en inleg(correctie) zooltjes is dat nu verholpen. Het vereist wel geduld. Het gaat niet vd ene op andere dag. Maar het werkt. Succes met je blessure.

22 09 2007
Denise

Bedankt voor het antwoord. Ik heb ook al zooltjes gekregen, omdat mijn afwikkeling ook niet goed was. Helaas helpen deze zooltjes niet en heb ik er nog steeds last van. Ben nu in behandeling bij een fysiotherapeut en een orthopeed.

22 09 2007
Martin

Ik vergat te vertellen dat ik buiten de zooltjes om, ook oefeningen doe natuurlijk. Alleen zooltjes zal niet genoeg zijn denk ik. Daarbij komt nog dat ik veel vertrouwen heb ik de kundigheid van mijn therapeut van het SMC te Amsterdam, Rob Oskam. Het instituut en Rob zijn echte sport-(para)medici, Rob met name is gespecialiseerd in hardlopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: